Aankondiging Lingegrachtconcert

27 juni 2014
 

Op zaterdag 5 juli wordt ’s avonds het eerste “Lingegrachtconcert” georganiseerd door muziekvereniging ‘Harmonie Concordia’ uit Beesd en muziekvereniging ‘Voorwaarts’ uit Rumpt. Naast de Lingebrug Beesd/Rumpt geven de beide orkesten en slagwerkgroep op de Lingeoever een concert van 19.00 tot 21.00 uur. Om dit concert als publiek van nabij te kunnen horen en zien, zal men met een bootje op de Linge tussen de beide oevers moeten gaan liggen.
De organisatie heeft vergunning gekregen om die avond de Linge te mogen ‘stremmen’. Dat wil zeggen dat het is toegestaan om met een groot aantal boten en bootjes ten westen van de brug, de Linge van oever tot oever helemaal vol te leggen, zodat er een beeld op het water ontstaat dat met name bekend is van de Prinsengrachtconcerten in Amsterdam. De verenigingen ‘Concordia’ en ‘Voorwaarts’ roepen dan ook iedereen langs de Linge met een (vooral open) bootje op, om op 5 juli koers te zetten naar de brug over de Linge bij Beesd/Rumpt, en daar samen met vele andere bootbezitters een heerlijke zomeravond op het water mee te maken terwijl er op de oever een bijzonder gevarieerd concert wordt gespeeld.
Het idee voor dit concert ontstond vorig jaar, toen de voorzitters van beide verenigingen tegen elkaar zeiden dat het tijd werd om met de twee orkesten eens samen op te gaan treden en dat ze wel eens een zomeravondconcert op een bijzondere plek zouden willen spelen. En dan met name aan of op de Linge. Met het beeld voor ogen dat het publiek er niet gewoon bij kwam ‘zitten’, maar vanuit een boot op de Linge van de muziek zou genieten. Want de Linge is overal aanwezig in de dorpen, maar we doen er eigenlijk te weinig mee. Een plek voor een dergelijk concert was snel gevonden. Naast de Lingebrug is immers een heel ruime recreatieplaats, de vroegere veerdam waar de veerpont van Rumpt naar Beesd aanlegde. En die plek is vanaf de fietsbrug en vanaf de overkant, de Dorpsdijk in Rumpt, ook nog eens goed te bekijken. Dus ook publiek dat te voet komt, kan ruimschoots van het zomeravondconcert meegenieten. De orkesten spelen afwisselend met elkaar en ook de slagwerkers laten tussendoor horen dat ze allerlei muziekstijlen beheersen. En natuurlijk spelen beide orkesten ook tezamen als afsluiting van hopelijk het eerste Lingegrachtconcert in de gemeente Geldermalsen. En gaan er daarna nog vele volgen.
Aangezien de weersomstandigheden op het laatste moment spelbreker kunnen zijn, moet er bij twijfel een dag tevoren (op 4 juli) voor de zekerheid gekeken worden op de websites van beide verenigingen: www.concordia-beesd.nl en www.voorwaartsrumpt.nl.